TINTABICARAHATI
Disclaimer

Hi.
IF YOU HAVE ABSOLUTELY NO IDEA WHERE THIS IS, fyi,THIS IS
Tinta Bicara Hati
My Blog,my opinion. If U dun like it though.. Pls leave then. To stalkers..I mean 'she & her frens'.. (You know who you are), you are UNINVITED here.. So,go away!!!!Get your life!!

Profile

Lady E, January 1984,
Small Town, Malaysia.

Obsessed with TV Shows,
Supernatural, Big Apple Donuts,Secret Recipe,Books, Mags.


I hope We will be friends
as long as stars twinkle in the sky..
'till the oceans run dry
& 'til the day I die..InsyaAllah.."

XOXO
Lady E
.


My Shining Stars
Tagbox
BlogEntries
» Friday, November 6, 2009 / -4:25:00 PM
Kisah & Iktibar..

Salam Juma'at..
Ada suatu kisah yang telah diriwayatkan pada zaman2 Nabi dahulu..Mari lah kita sama2 mengambil iktibar daripada kisah ini & jadikannya sebagai peringatan..
 
 Sewaktu Nabi Isa berjalan disatu kawasan perkuburan ia terdengar suara dari dalam satu kubur suara lelaki yang menjerit jerit meminta tolong dan dalam kesakitan yang amat sangat..Nabi Isa ingin mengetahui apakah yang telah terjadi kepada nya..Sebagaimana yang kita tahu Nabi Isa mempunyai mukjizat yang boleh menghidupkan orang yang sudah mati..Maka nabi Allah Isa pun memohon doa kepada Allah sambil menadahkan tangannya kelangit supaya menghidupkan lelaki tersebut..Doanya dimakbulkan oleh Allah maka terbelah kubur itu dan keluarlah seorang lelaki yang sedang terbakar menjerit menjerit memohon pertolongan..
Melihat akan keadaan lelaki tersebut maka ditanya oleh Nabi Isa kepada lelaki itu apakah kamu tidak sembahyang sehingga kamu diseksa sebegini?Lelaki itu menjawab bahawa dia tidak meninggalkan sembahyang..Ditanya lagi oleh Nabi Isa adakah kamu tidak berpuasa?Lelaki itu menjawab : Saya berpuasa dan lelaki itu pun berkata sesungguhnya ia taat akan perintah Allah..maka ditanya oleh Nabi Isa lagi apakah yang kamu lakukan sehingga kamu diseksa sebegitu rupa?
Maka bercerita lah lelaki itu: Saya berkerja sebagai penjual kayu api dan saya akan mencari kayu api di hutan dan menjualkannya kepada sesiapa yang hendak membelinya. Maka pada suatu hari datanglah seorang pembeli menemuinya untuk membeli kayu api lalu diberinya wang dan disuruhnya hantar ke rumahnya..
Maka pergilah saya mencari kayu dihutan dan apabila sudah dapat seberkas kayu di ikatnya elok- elok dan pergi lah saya hendak menghantar ke rumah si pembeli itu.. Dipertengahan jalan saya merasa lapar dan saya berhenti untuk makan, setelah selesai saya meneruskan perjalanan ke rumah pembeli kayu itu. Sedang saya berjalan, saya terasa ada sisa makanan yang terselit dicelah gigi saya maka dicuba berbagai cara mengeluarkannya dengan lidah tetapi tak berjaya, kemudian dicubanya dengan menggunakan kuku tetapi tak berjaya juga..
Akhirnya saya pun dengan menggunakan kuku saya mencungkil kayu api yang dipikul itu untuk dibuat mencungkil gigi. Maka akhirnya dapatlah mengeluarkannya..Maka saya teruskan perjalanan dan setelah sampai kerumah si pembeli itu, saya pun menyerah kan kayu api itu dan terus pulang..
Oleh kerana saya tidak meminta halal akan kayu yang saya cungkil dengan kuku saya tu maka saya diseksa selama 70 tahun sebagaimana yang tuan lihat. Saya menyangka Allah tidak melihat akan perkara yang sekecil ini..
 
Bayangkan lah..hanya dengan mengambil secebis daripada kayu api yang ingin dijual nya kepada pembeli kayu api tersebut, dia sudah azab selama 70tahun!Apatah lagi lah jika kita terang2 mengambil barang/hak orang lain tanpa izinnya atau pun tanpa dihalal,kan nya..Apa lah pula azab yang akan kita terima?!Mari kita renung2kan bersama..


Labels: ,


9 comments
▲ Back to top


MusicBox

NuffnangRecents

 • Saya tak kan lupa pada senyuman Mak Teh..
 • I apologize for the Inconvenience!
 • Dahsyat Si Kecik Nie..
 • Gabra habis gara-gara...
 • Something New the Red one that really 'Caught My E...
 • Papadom & Suara Kekasih Memanggil2ku
 • Boleh Ajar Saya Makan Sushi????
 • Deepavali
 • Stephen Gately (R.I.P)
 • Desktop Deco!


 • Flashbacks

  August 2009 September 2009 October 2009 November 2009 December 2009 January 2010 February 2010 March 2010 April 2010


  Loves

  ♥Adol ♥Adjla ♥Alynn ♥Anis ♥Areman ♥Asada ♥Ateh ♥Auna ♥Ayu ♥Baiti ♥Bie Azreena ♥Bulan ♥Cik Dara ♥Dhada ♥Eryatie ♥Hada ♥Hanie ♥Hans ♥Iffa ♥Javabis ♥Ken Wooi ♥Lisa ♥Maisarah ♥Mat Ju ♥Mbak Nura ♥Mr Suhaimi ♥Morika ♥Nana ?Naz ♥Notes from the Clinic ♥No Warez ♥Pangkin 4 Rest ♥Rampage ♥Sis Nza ♥Sis Syuhada ♥Sizuka ♥Surie ♥Wawa Syaida ♥Yana
  Tinta Bicara Hati