TINTABICARAHATI
Disclaimer

Hi.
IF YOU HAVE ABSOLUTELY NO IDEA WHERE THIS IS, fyi,THIS IS
Tinta Bicara Hati
My Blog,my opinion. If U dun like it though.. Pls leave then. To stalkers..I mean 'she & her frens'.. (You know who you are), you are UNINVITED here.. So,go away!!!!Get your life!!

Profile

Lady E, January 1984,
Small Town, Malaysia.

Obsessed with TV Shows,
Supernatural, Big Apple Donuts,Secret Recipe,Books, Mags.


I hope We will be friends
as long as stars twinkle in the sky..
'till the oceans run dry
& 'til the day I die..InsyaAllah.."

XOXO
Lady E
.


My Shining Stars




Tagbox




BlogEntries
» Friday, October 16, 2009 / -11:45:00 PM
Deepavali


Hari Diwali a.k.a Deeepavali akan disambut oleh penganut Hindu seluruh dunia pada hari esok..Talking about Hari Deepavali, saya teringat bila tiap kali Deepavali waktu zaman mudo2 di Kolej dulu ada sorang classmates pempuan India nie nama die Vanitta,rajen bawa juadah Hari Raya die untuk kasi dekat member 1 kelas..Ada Laddu,ada Marukku & segala macam kuih tradisional dorang yang penuh dengan perisa cili,susu & gula!Tapi sedap jugak,saya suka..& after grad saya bekerja di salah sebuah Hospital Swasta di Penang jugak(Aeppp..tapi bukan sebagai Cik Misi tau tapi bekerja sebagai clerk di finance dept..)& saya ada ramai lagi kawan2 Indian,Chinese,Serani,Sikh bla..bla..kaum kat situ..(Sangat variety,kn!Hihi..)One of my officemates nama die Shabina Shamim..She is a Muslim,sangat lawa lah sebab mix blood kan dia nie..Her great,great grandpa berasal dari Hyderabad,Pakistan..Dia nie penah kasi saya rasa manisan makanan tradisi org India yang berbentuk segiempat diperbuat daripada susu..Woiiihhh..manis gilos dowh..Seyes,memang super manis..tapi super sedap!Saya jatoh chenta dengan manisan tu..Tapi sekarang dah lama tak merasa ke'manisan'tersebut..Shabina told me dat di sebelah seberang,cross the Penang Bridge ada 1 kedai jual manisan tu tapi tatau lak di mana lokasinya.. :( 
Okey..kat bawah nie ada la gambar Manisan Barfi & besempena Deepavali sok,saya ada kurek2 siket cerita tentang Deepavali..Dapat la juga tambah pengetahuan..Kan! :)


PESTA CAHAYA

India's Festival of Lites dikenali sebagai Diwali('rows of lighted lamps')/Deepavali iaitu Pesta Cahaya..Disambut selama 5 hari pada akhir bulan'Ashwin'
& awal bulan'Kartika'dalam Kalendar Lunar Hindu..Dalam Kalendar Gregorian pula Hari Deepavali akan jatuh pd bulan Oktober atau November..
Diraikan juga oleh Jainism, Buddhism and Sikkhism..
Pesta Diwali adalah simbolik bagi penganutnya untuk berubah daripada kegelapan kpd cahaya yang menuntut penganutnya melakukan
amalan baik sesama manusia & agar lebih dekat pd Tuhan mereka..






KOLAM

A colorful sketch of India are normally called Kolam/Rangoli (sebutan'Kohlam')diperbuat daripada tepung Beras & colored sand atau flower digunakan utk menghasilkan Kolam yg berwarna-warni..Tetapi pada zaman skrg ada yg menggunakan serpihan2 batu kecil yg memang ada dijual secara kormesil & juga menggunakan cat utk Kolam lebih tahan lama..Dibuat oleh kaum wanita dlm setiap keluarga India apabila tibanya Deepavali..
Kolam adalah merupakan painted prayer bg org India..Merupakan satu garisan grid bertitik kemudian bersambung2 yg berbentuk  curves around dengan pelbagai corak cantik dihasilkan dgn kreativiti masing2..Bagi kepercayaan penganut Hindu,Kolam dibuat supaya setiap isi rumah yg menghasilkan Kolam akan dilimpahi rezeki pada tahun tersebut..






MANISAN & MAKANAN TRADISIONAL KAUM INDIA

Selain daripada Marukku yg popular menjadi mknan org India sewaktu menyambut Diwali ada juga manisan iaitu Laddu,Halva,Mathirasam,Mithai & Barfi yg diantaranya dibuat daripada Susu & Gula yg sangat5x manis!




Ini Laddu (Manis,manyak manis!)


Ini 'Barfi'..(Manyak Susu,sangat manis juga!(Dalam slang 
Mamak jual Roti Canai..Hihihi..)

Labels: ,


18 comments
▲ Back to top


MusicBox





Nuffnang



Recents

  • Stephen Gately (R.I.P)
  • Desktop Deco!
  • Movie,Shashah,Buku & Pantai..
  • Gelak2..Geleng2..
  • Durian Kura2!?
  • I Havent Seen Biscuits Like This..Do U Like It Too...
  • Tag Tanpa Rasa Menyesal..Hehe..
  • Pemergian Yang Ditangisi
  • Potret Aidilfitri (2009)
  • Detik Terakhir Ramadhan..


  • Flashbacks

    August 2009 September 2009 October 2009 November 2009 December 2009 January 2010 February 2010 March 2010 April 2010


    Loves

    ♥Adol ♥Adjla ♥Alynn ♥Anis ♥Areman ♥Asada ♥Ateh ♥Auna ♥Ayu ♥Baiti ♥Bie Azreena ♥Bulan ♥Cik Dara ♥Dhada ♥Eryatie ♥Hada ♥Hanie ♥Hans ♥Iffa ♥Javabis ♥Ken Wooi ♥Lisa ♥Maisarah ♥Mat Ju ♥Mbak Nura ♥Mr Suhaimi ♥Morika ♥Nana ?Naz ♥Notes from the Clinic ♥No Warez ♥Pangkin 4 Rest ♥Rampage ♥Sis Nza ♥Sis Syuhada ♥Sizuka ♥Surie ♥Wawa Syaida ♥Yana
    Tinta Bicara Hati